Shortcodes

Shortcodes zijn korte codes die binnen tekst van WordPress pagina’s of berichten kunnen worden opgenomen. Dit gebeurt door de betreffende code met vierkante haken te omsluiten en deze in de tekst te zetten zoals [dezecode] die niet is gedefinieerd en daarom gewoon als tekst wordt weergegeven. Is een shortcode wel gedefinieerd, dan wordt de code omgezet naar de door de shortcode gegenereerde tekst. Nb. Om te voorkomen dat een shortcode wordt omgezet, gebruiken we op deze website een spatie na het eerste haakje: [ shortcode].

Shortcodes kunnen in de standaard installatie van WordPress zijn geïmplementeerd, maar ze kunnen ook door plugins worden toegevoegd.

Shortcodes van mxScraper

De mxScraper plugin voegt shortcodes dynamisch toe aan de hand van voorgedefinieerde Scrapes of Calcs. Iedere Scrape of Calc die in de mxScraper plugin is gedefinieerd wordt als shortcode toegevoegd.

Op de voorbeeld pagina vindt u voorbeelden van Scrapes en Calcs die voor deze website zijn gedefinieerd. Door de flexibele implementatie is het voor webmasters relatief eenvoudig om zelf Scrapes toe te voegen. Met enige PHP-kennis kunnen webmasters Calcs definiëren die deze Scrapes verder bewerken tot krachtige shortcodes waarmee de opgehaalde informatie op de gewenste manier aan de gebruiker wordt gepresenteerd.

Attributen

Binnen een shortcode kunnen attributen worden opgenomen: [ shortcode naam=”waarde”]. Deze attributen worden binnen de definities van Scrapes en Calcs als parameter gesubstitueerd. Bij Scrapes kan dit in de “url” en in de “scraping_action” definitie. Bij Calcs kan dit in de “code” definitie. Binnen die definities kan men de attribuutnaam binnen gekrulde haken { } opnemen waarna de waarde ervan in de aanroep wordt omgezet.

Voorbeeld: [ dt_fmt format=”YMd”] geeft dit resultaat: 2024apr26
De code van deze Calc is als volgt: return(wp_date("{format}")); // return(date_i18n("{format}",false,true));

Info attribuut

Een speciaal attribuut is het info attribuut. Met dit attribuut kan de definitie van een Scrape of een Calc worden opgevraagd.

Voorbeeld: [ dt_fmt info=”description”] geeft als resultaat: current date/time formatted [dt_fmt format="Ymd H:i:s"]

Met info=”dump” kan de volledige definitie worden opgevraagd.

Voorbeeld  [ dt_fmt info=”dump”] geeft als resultaat ( [name] => dt_fmt [description] => current date/time formatted [dt_fmt format="Ymd H:i:s"] [code] => return(wp_date("{format}")); // return(date_i18n("{format}",false,true)); )

TIP: Om de juiste tijdweergave te zien moet in de WordPress instellingen bij “Instellingen | Algemeen | Tijdzone” de locale tijdzone correct worden ingesteld. b.v. “Amsterdam”.